Begin ook met groen ondernemen met deze 3 tips

Nederland is langzaam maar zeker aan het vergroenen. Steeds meer mensen, zowel ondernemers als particulieren, vinden duurzaamheid een alsmaar belangrijker wordend onderwerp. Dat is niet heel vreemd: door bijvoorbeeld groen te ondernemen kun je een positieve impact hebben op de wereld om je heen. Daarmee help je het milieu en het behoud van de aarde een handje. Ben je benieuwd hoe je moet beginnen met duurzaam ondernemen? In dit artikel geven we je enkele tips waarmee je direct kunt beginnen. Denk bijvoorbeeld aan het overstappen op groene mkb energie of het aanschaffen van refurbished apparatuur. Een betere wereld begint immers bij jezelf.

Stap over op een groen energiecontract voor je bedrijf

Een van de meest eenvoudige stappen die je kunt zetten, is de overstap op een groen zakelijk energiecontract. Door de jaren heen is er een enorm aanbod op het gebied van groene stroom voor bedrijven in Nederland bijgekomen. Je hebt dus volop de keuze voor verantwoorde zakelijke energie wanneer je op zoek bent. Het grote voordeel van groene stroom ten opzichte van grijze energie is het feit dat groene energie beter is voor het milieu en de wereld. Dat zit vooral in de hoeveelheid schadelijke CO2 die bij grijze stroom wordt uitgestoten – bij groene stroom is dat veel minder. Daarnaast wordt er bij grijze energie geput uit fossiele bronnen die op een dag op zullen zijn. Bij groene stroom is dat gelukkig anders; daar worden natuurlijke bronnen gebruikt die eeuwig blijven bestaan. Denk aan de zon, de wind en het water; daar kun je altijd uit putten. Kortom: een groen energiecontract is jouw bijdrage aan een betere wereld. Het is in ieder geval een goed begin om duurzamer te ondernemen.

Ga nog een stap verder met zakelijke zonnepanelen

Uiteraard kun je ook direct een stapje verder gaan door te kiezen voor zakelijke zonnepanelen om zo je eigen groene energie op te wekken. Menig ondernemer in Nederland is je al voorgegaan. Kijk maar eens om je heen op straat; de kans is groot dat je wel ergens een paar zonnepanelen ziet liggen op daken. Met behulp van zakelijke zonnepanelen wek je je eigen verantwoorde energie op én ben je niet meer afhankelijk van wat er allemaal op de energiemarkt gebeurt. Het maakt bijvoorbeeld voor jou niet uit of de prijzen van energie daar omhoog gaan, omdat je je eigen stroom opwekt. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je bedrijf hangt af van de oppervlakte van je bedrijfspand en je jaarlijkse energieverbruik. Op basis daarvan wordt een berekening gemaakt. Goed om te weten: alle energie die je opwekt met zonnepanelen is groen, omdat zonnestralen worden omgezet tot bruikbare stroom.

Refurbished apparatuur is de trend van de toekomst

Tot slot is het goed om te weten dat je ook aan het interieur van je zaak iets kunt doen op het gebied van duurzaamheid. Wat dacht je bijvoorbeeld van het aanschaffen van refurbished apparatuur in plaats van compleet nieuwe laptops, smartphones en tablets? Vandaag de dag vind je heel wat betrouwbare webshops waar je kwalitatieve refurbished apparaten kunt aanschaffen. Dat zijn smartphone, laptops, printers en andere apparatuur die volledig gereviseerd en opgelapt zijn. Refurbished apparaten zijn ook nog eens goedkoper, dus je kunt er ook nog flink wat geld mee besparen. Dat geldt natuurlijk ook voor andere benodigdheden in en op je kantoor. Tegenwoordig heb je namelijk ook allerlei webshops die tweedehands meubels, zoals bureaus en kasten, verkopen. Daarmee bespaar je én veel geld én draag je een steentje bij aan een beter milieu. Zo zie je maar weer dat duurzamer ondernemen ook nog eens goed is voor je zakelijke portemonnee. 

Geef een antwoord