Als je van tuinieren houdt, heb je er misschien wel eens van gehoord: engerlingen. Engerlingen zijn de larven van kevers, en ze kunnen een ware plaag zijn voor je gazon. Wat deze larven doen is namelijk het opeten van de onderlaag van je grasveld. De ondergrondse delen van de grasplant worden aangevallen en door deze vraatschade kunnen hele delen van een gazon afsterven. Daarnaast zijn zowel vogels als mollen weer dol op de engerlingen zelf. De engerlingen eten de wortels van je gras op, en de vogels en mollen komen op de engerlingen af en woelen bij hun zoektocht naar de larven je hele grasveld om. Kortom: dit wil je niet in je tuin hebben.
Bestrijden van engerlingen
Je kunt engerlingen bestrijden, gelukkig. En dit kan je het beste doen op een biologische manier. Biologische bestrijdingsproducten zorgen ervoor dat de processen op een natuurlijke manier verlopen. Een plaag hoeft niet te worden aangepakt met allerlei chemicaliën. De natuur heeft zelf al allerlei oplossingen in huis. In het geval van engerlingen dient de natuurlijke oplossing zich aan in de vorm van aaltjes. Dat werkt als volgt. Als je aaltjes tegen engerlingen wil inzetten, kan je het middel B-green aanschaffen. Dit product bevat de aaltjes. Die gaan op zoek naar de engerlingen en dringen ze binnen, waar ze de engerlingen bacterieel vergiftigen. De bacteriën die voor de engerlingen vergif zijn, zijn voor de aaltjes onschadelijk. De engerlingen gaan hieraan dood. In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties aaltjes, die ook weer op zoek gaan naar engerlingen. Zo verstoor je geen natuurlijke processen, en heb je geen gif in je tuin, dus kinderen en huisdieren kunnen gewoon op het gras blijven komen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de tuin een op zichzelf draaiend ecosysteem wordt. Je moet het alleen een handje helpen met op gang komen.
Toepassen van de bestrijdingsmiddelen
Check eerst de behandelingsperiode die op jouw plaag van toepassing is. In augustus en september hebben vrijwel alle kevers larven in de grond, maar als je specifiek wil weten welke soort jij in je gras hebt, kun je ook een staal van je larven opsturen om te laten onderzoeken. Vervolgens moet je het gras maaien. Verdun daarna de aaltjes in water en spoel ze dan met de nematodenspuit, die je bij het B-green product gebruikt, over je gazon. Op de aangetaste plekken, maar ook nog ruim daaromheen. Zorg er vervolgens voor dat de grond 2 weken lang goed vochtig gehouden wordt. Daarna zal er al snel verbetering komen in het grasveld! En om de cyclus te doorbreken, kan je het beste deze behandeling 2 jaar achter elkaar herhalen. Weg is de engerlingenplaag!