Leef jij al milieubewust?

Tegenwoordig zie je overal foto’s en video’s voorbij komen van standen vol met plastic, dieren die vastzitten in rommel en hele brokken ijs die afbreken. Het lijken in eerste instantie geen zaken waar jij zelf direct invloed op kunt uitoefenen, maar dat is niet waar. Zodra iedereen ervoor kiest om milieubewust te leven, zullen we al snel veranderingen zien. Zal iedereen hier voor kiezen? Nee, waarschijnlijk niet. Maar ik zie geen reden waarom je niet een paar gewoontes zou veranderen om de aarde te redden. Je hoeft natuurlijk niet gelijk je hele dagelijkse leven om te gooien, maar verander stapje voor stapje een paar dingen.

 

Afval scheiden

Het eerst wat je kunt doen is je afval scheiden. Iedereen kan dit, je hoeft er niet meer kosten voor te maken dan gewoonlijk en het is super makkelijk. Afval is echt een wereldwijd probleem. Zorg dus dat je in huis drie soorten prullenbakken hebt staan; een voor gft, een voor plastic en een voor restafval. Naast deze producten kun je ook glas, papier en batterijen scheiden. Je gooit dit afval natuurlijk in de bijbehorende afvalcontainer bij jou in de buurt. Iedereen weet van de meeste producten wel in welke afvalbak het hoort, maar dit is niet altijd zo vanzelfsprekend. Wat doe je bijvoorbeeld met sigaretten, volle stofzuigerzakken en kattenbakkorrels? Op het internet kun je gemakkelijk opzoeken welk afval in welke bak hoort.

 

Milieubewust in huis

Ook verder in huis zijn er talloze manieren om meer milieubewust te leven. Douche bijvoorbeeld minder lang dan je nu doet, was op een lagere temperatuur en hang de was buiten te drogen bij mooi weer. Je kunt natuurlijk ook altijd de verwarming wat lager zetten en een dikke trui en warme sokken aantrekken. Met een dekentje op de bank zit je lekker comfortabel en warm en bespaar je toch weer wat energie. Verder is het natuurlijk erg zonde als je lichten aan laat staan in ruimtes waar je niet bent of waar je het gordijn ook gewoon open kunt zetten voor wat daglicht.

 

Ook buiten huis

Ook buiten huis zijn er een aantal dingen die je kunt doen. We weten inmiddels allemaal dat onze auto’s veel gassen uitstoten, waardoor je dus beter een keer met de fiets kunt gaan. Met het lenteweer in de opkomst is het weer ook geen excuus meer om de auto te pakken. Moet je te ver om te fietsen, neem dan eens het openbaar vervoer. Ook kun je buiten een wandeling maken of hardlopen, zonder dat je in de sportschool op een loopband staat die weer energie verbruikt. Daarnaast is het buiten ook een stuk minder saai om te wandelen, toch?

Geef een reactie