De drie beste ebikes volgens de ANWB

Een e-bike is een forse uitgave. Je betaalt al snel twee duizend euro of meer voor zo’n vlugge fiets. En dan wil je natuurlijk wel waar voor je geld. Daarom doet de ANWB ieder jaar opnieuw een uitgebreide test. De fietsen worden daarin niet alleen getest op rij eigenschappen,  maar ook de remmen, de actie radius en de stabiliteit worden meegenomen in de beoordeling.

De ANWB test

Maar hoe gaat een test nou in zijn werking? Allereerst de actie radius. Om de actie radius te bepalen worden de accu’s van alle fietsen op drie achtereenvolgende dagen door de zelfde fietsers helemaal leeg gefietst. Dit gebeurt in de hoogste ondersteuningsstand. Zo kan een goed oordeel over de actie radius van de fiets worden gegeven. Of in andere woorden: hoe ver je met een vol opgeladen accu kunt fietsen. De remmen worden getest op zowel droog als nat wegdek. Om de stabiliteit tijdens het fietsen te bepalen, wordt de zo genaamde shimmy test uitgevoerd. Daarvoor wordt het stuur losgelaten op hoge snelheid, en wordt er gekeken wat het effect is op de fiets. Sommige fietsen blijven kaarsrecht doorgaan, terwijl er bij andere fietsen het zogenaamde shimmy effect optreedt. Het stuur gaat dan oncontroleerbaar bewegen.

Gebruikerstest

De meer subjectieve eigenschappen van een ebike, zoals de elektrische ondersteuning, het comfort en de rij eigenschappen worden door de ANWB tijdens een grote publiekstest onderzocht. Elke fiets wordt dan gedurende drie dagen door zo’n vijftig personen getest. Geen enkele ebike test in Nederland wordt zo groot en zo uitgebreid aangepakt. De testers fietsen over een heuvelachtig en uitdagend parkour. Tot slot wordt elke fiets nog nauwkeurig visueel beoordeeld. Dat houdt in dat elk onderdeel, de montage en de afwerking wordt bekeken door verschillende experts.

De oordelen van al deze verschillende tests worden vervolgens bij elkaar gevoegd. Zo wordt er een compleet, betrouwbaar en eerlijk oordeel over iedere fiets worden gegeven.

In de laatste test kwamen de volgende drie fietsen als beste uit de test.

1. Gazelle Grenoble C7+ HMB

Deze gazelle is een stabiele alleskunner. Een zeer comfortabele fiets die zich geruisloos over de weg begeeft. De accu is geïntegreerd in het frame, wat de fiets een strak design geeft, en tevens voor een laag zwaartepunt zorgt. Dat maakt de fiets extra stabiel.

2. KOGA E-Nova

De Koga elektrische fiets  is een moderne verschijning op de weg. Een comfortabele fiets met een stijf frame, dat tevens heel licht is uitgevoerd. De motor is nauwelijks zichtbaar. De accu is in de bagagedrager geïntegreerd. Er worden drie accu’s meegeleverd, zodat je een accu naar de juiste afstand kunt kiezen.

3. Sparta M8b

Een zeer complete elektrische fiets. Je kunt eenvoudig verschillende accessoires op deze fiets monteren. Alle kabels zijn in het model geïntegreerd en er zijn geen lasnaden zichtbaar. Dat geeft de fiets een strak uiterlijk.

 

Geef een antwoord